Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Töltött cukkini recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 2 db cukkini
  • 30 dkg darált hús
  • 10 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só
  • bors
  • oregánó
  • 15 dkg sajt
  • olaj
  • 3 darab paradicsom (nem muszáj)

Besamel mártás

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 5 dl tej
  • só
  • bors
  • őrölt szerecsendió

Elkészítése

Besamel mártás elkészítése

A tejet felforraljuk, majd félretesszük. A vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, és lassú tűzön világosra pirítjuk. Fokozatosan, állandó keverés mellett hozzáöntjük a forró tejet. Amikor besűrűsödött, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

Töltelék

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, oregánóval fűszerezzük. A kivájt cukkini belsejét felaprítjuk, és a húshoz keverjük. Addig pirítjuk, míg kissé össze nem esik. A rizst félig megfőzzük, leszűrjük, majd szintén a húsos alaphoz adjuk.

Cukkini előkészítése

A cukkiniket hosszában félbevágjuk, a belsejüket kivájjuk. Egy kiolajozott tepsi aljába kevés vizet öntünk, és elrendezzük benne a cukkinihéjakat.

Összeállítás és sütés

A kivájt cukkiniket megtöltjük a húsos-rizses keverékkel. A tetejükre kanalazunk egy kevés besamelt (vagy tojással elkevert tejfölt). Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezután megszórjuk reszelt sajttal, és további 15–20 percre visszatesszük, amíg a teteje szépen megpirul.

Tipp

A töltelékbe tehetünk apróra vágott paradicsomot is, ettől még szaftosabb lesz. Ha könnyedebb ízt szeretnénk, a rizs helyett kuszkuszt vagy bulgurt is használhatunk.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/toltott-cukkini-11/