A rizst megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A hagymát finomra vágjuk. Ha a cukkini idősebb, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és a belsejét kikaparjuk.
A darált húst, rizst, vöröshagymát és a tojást összedolgozzuk, sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük, és betöltjük a fél cukkinikbe. Tepsibe vagy jénaiba tesszük, a tetejüket megkenjük tejföllel vagy joghurttal. Kevés vizet öntünk alá, és alufóliával letakarva sütőben 180 fokon sütjük, a cukkini méretétől és korától függően 30-40 percig. Levesszük a fóliát, a cukkinik tetejére reszelt vagy vékonyra szeletelt sajtot teszünk, és visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt szép színt kap (kb. 10-15 perc).
A mártáshoz felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és egy-két percig pirítjuk. Felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a kaprot, és habverővel kevergetve kiforraljuk. Ízesítjük sóval, cukorral és ecettel.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!