Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Töltött káposzta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 0,5 kg darált sertéshús
  • 0,5 kg savanyú káposzta
  • 5 darab savanyított káposzta levél
  • 2 fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna (aki szereti+füstölt kolbász)
  • 5 dkg rizs (kb 1dl)
  • bors (elhagyható, ha valaki nem szereti)
  • só
  • szerecsendió (elhagyható, ha valaki nem szereti)
  • majoránna (elhagyható, ha valaki nem szereti)
  • őrölt kömény (elhagyható, ha valaki nem szereti)
  • 1 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál finomliszt
  • olaj
  • tejföl

Elkészítése

A káposztát ha túl savanyúnak ítéljük, mossuk kissé át. A káposztalevelekből vágjuk ki a vastagabb ereket.

A vöröshagymát vágjuk apró kockára. A szalonnát (esetleg húsvét után füstölt sonkát) csíkozzuk fel (a kolbászt karikázzuk fel).

A rizst főzzük meg félig.

Egy mélyebb edényben a szalonna felét süssük ki az egyik fej aprított hagymával, szórjuk meg pirospaprikával, öntsük fel egy-két pohár vízzel és tegyük bele a savanyú káposztának a felét, majd keverjük össze.

A darált húshoz adjuk hozzá a másik fej lereszelt hagymát, a félig megfőtt rizst, az ízlés szerinti fűszereket, a tojást és a zúzott fokhagymát. Jól dolgozzuk össze, majd töltsük meg káposztaleveleket.

A szálas káposzta egy részét tegyük egy edénybe, majd tegyük a káposzta tetejére az elkészített töltelékeket, sorakoztassuk rá a maradék füstölt, feldarabolt szalonnát, (sonkát/kolbászt), fedjük be a maradék káposztával és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje.

Kb 1 órán át, lassú tűzön főzzük. Közben többször rázogassuk meg, de keverni nem szabad (kóstoljuk meg a gombócot).

Ha megfőtt a töltelék, tegyünk bele pirospaprikás rántást és akár tálalhatunk, jó sok tejföllel és friss ropogós kenyérrel.

Jó étvágyat hozzá!

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/toltott-kaposzta-11/