Hozzávalók:
- 0,5 kg savanyú káposzta
- 0,5 kg sertés darált hús
- 3 ek rizs
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy ek ételízesítő
- só
- 0,5 ek őrölt pirospaprika
- 10-15 dkg füstölt szalonna
Rántáshoz:
- kb. 0,5 dl olaj
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 1 pohár víz
Elkészítése:
A káposzta felét szép egyenletesen elhelyezzük egy nagy fazék aljára, erre pedig a füstölt szalonna darabkákat (ne mindet) tesszük.
A húst és a többi hozzávalót összekeverjük. Gombócokat formálunk, és a káposztára halmozzuk.
A húsgolyók tetejére kerül a maradék savanyú káposzta és a szalonna. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és ha felforrt, akkor kisebb lángon 2-3 órán át főzzük.
Amikor kész, akkor jöhet rá a rántás: az olajat egy kisebb lábasban feltesszük melegedni. Amikor forró, belekeverjük a pirospaprikát, majd levesszük a tűzről, és hozzáöntjük a vizet.
Az egészet a káposztára öntjük, és még kb. 10 percig főni hagyjuk.
Tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!