A rizst sós vízben, fél fej vöröshagyma társaságában felteszem főni. Ha megfőtt, várok, hogy kihűljön. Mama azt mondta, lehet nyers rizzsel is csinálni, de akkor trükközni kell a paprikáknál, hogy szét ne repedjenek, és a lé mennyiségére is oda kell figyelni, így nekem ez az egyszerűbb megoldás első alkalomra. Ha a rizs kihűlt, összekeverem a darált hússal, a tojással, és sóval, fokhagymaporral ízesítem. Nem szabad túl puhának lennie a keveréknek, mert különben nem állnak össze a gombócok.
A kicsumázott paprikákat megtöltöm a keverékkel, és a maradékból gombócokat formázok. A paradicsomlé-víz keveréket felteszem forrni, és megsózom. Mikor már forr, akkor belerakom a paprikákat és a gombócokat, és a paprikákat megszórom egy csipet sóval. Mama szerint akkor jó, ha az edény méretétől függően a lé majdnem teljesen ellepi a gombócokat és a paprikát. Akkor főnek meg a gombócok, ha a paprikába egy villát vagy kést szúrva az már nem roppan, hanem puha.
Ha a gombócok elkészültek, akkor ki kell őket venni a léből, és azt egy pirospaprikás rántással be kell sűríteni. Azt mondta, érzésre, úgyhogy mennyiségeket nem tudok mondani, de én ezt kb. 3 evőkanál lisztből készült rántással csinálom. Ha így is újraforrt a lé, visszarakom bele a paprikákat és gombócokat, és már lehet is tálalni őket.