Paradicsom előkészítése
A paradicsomok tetejét levágjuk, a belsejüket kikaparjuk, majd belül enyhén megsózzuk. A kikapart paradicsom húsát félretesszük, levét leöntjük.
Töltelék készítése
A paradicsom belsejének kb. egyharmadát összekeverjük apróra vágott petrezselyemmel, a felaprított vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a húskonzervvel, a kenyér belsejével, a zsemlemorzsával, egy tojással, valamint sóval és borssal. A paradicsomokat megtöltjük ezzel a keverékkel, majd visszatesszük a tetejüket, és mindegyikre egy kevés margarint teszünk. A megtöltött paradicsomokat kivajazott tepsibe rakjuk.
Sütés és tészta
A paradicsomokat 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg a tetejük kezd ráncosodni. Közben a kagylótésztát sós vízben kifőzzük. A maradék paradicsom belsejét bazsalikommal, oregánóval és kevés sóval ízesítjük, majd a tésztával összekeverjük.
A félig megsült paradicsomok mellé a tepsibe tesszük a kifőtt tésztát is, ráöntjük a fűszeres paradicsomot, és margarindarabokkal megszórjuk. Visszatesszük a sütőbe, és további 10–15 percig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul.
Tipp
A töltelékbe keverhetünk reszelt sajtot is, így még szaftosabb és gazdagabb lesz. A kagylótészta helyett bármilyen rövid csőtészta is jól illik hozzá.