Elkészítése
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, majd forró olajban hirtelen kisütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy lecsepegjen a felesleges olaj. A húsokat egy nagyobb lábasba tesszük. A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, felszeletelt vöröshagymát, babérlevelet, egész borsot, szalonnát, mustárt és citromlevet rárakjuk a húsra, majd ráöntünk kb. 1 liternyi vizet és felteszük főni. Az egészet addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. A közben elfőtt vizet pótoljuk.
A megpuhult húsokat kiszedjük, a babérleveleket és a borsszemeket eltávolítjuk. A zöldségről leszűrjük a levet és félretesszük. A zöldségeket botmixerrel összeturmixoljuk. Közben olajon karamellizálunk kb. 10 dkg cukrot. Ha a cukor megbarnult, ráöntjük a zöldségturmixot, kicsit összeforraljuk és elkeverünk benne 2 evőkanál lisztet, majd felengedjük a félretett lével. Jól összeforraljuk az egészet, és a végén egy nagy pohár tejfölt elkeverünk egy kevés liszttel, majd a mártáshoz adjuk. Mikor elkezd forrni, hozzáadjuk a feldarabolt húsokat. Ha kell, még ízesítjük.
Közben elkészítjük a zsemlegombócot. Ehhez 3 zsemlét felkockázunk és megpirítunk. A többi hozzávalóból nokedlitésztát készítünk, és belekeverjük a zsemlekockákat, valamint a felaprított zöldségzöldet. Forró vízben kifőzzük a gombócokat.
