Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Zalai dödölle recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 6 közepes fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál zsír
  • 1 dl étolaj
  • 2 csapott teáskanál só
  • 0,5 kg finomliszt
Zalai dödölle

Elkészítése

A krumplit meghámozzuk, megmossuk és apró darabokra vágjuk, majd egy 3 literes fazékba tesszük. 1 kávéskanál sóval ízesítjük, és hideg vízzel felöntjük, hogy a krumplit ellepje. Puhára főzzük.

Közben a hagymát megtisztítjuk, vékonyra karikázzuk, majd egy kisebb lábasban olajon megpirítjuk. Amikor a hagyma megpirult, levesszük a tűzről.

Miután a krumpli megfőtt, a levét egy tálba merjük, és a krumplit krumplinyomóval jól kidolgozzuk. Hozzáadjuk a sót és a liszt felét, majd fakanállal simára dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a maradék lisztet is, és újra jól összedolgozzuk.

Egy közepes méretű tepsibe szaggatjuk a masszát. Ehhez fakanállal merítünk a tésztából, és evőkanállal kis darabokat szaggatunk, közben a kanalat néha mártsuk a zsíros vagy olajos vöröshagymába. Miután az összes masszát kiszaggattuk, a pirított vöröshagymát egyenletesen elosztjuk rajta.

Előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt megpirítjuk, majd melegen tálaljuk. Nagyon finom tejföllel vagy bármilyen savanyúsággal.

Sztori

Mint nem kezdő háziasszony, már sokszor elkészítettem ezt a hagyományos göcseji ételt. Olcsó, laktató és finom, csak arra kell figyelni, hogy a tészta ne legyen ragacsos. A krumpli főzőlevéből gyakran készítek levest: olajon pirított vöröshagymát megszórok piros paprikával, majd felöntöm a krumpli levével, és leves tésztát vagy rizst főzök bele.

https://receptneked.wps.hu/egytaletelek/zalai-dodolle/