Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Diós lencsepástétom recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • 1 darabka füstölt szalonna bőr (elhagyható)
  • 2 dkg kacsa-, vagy libazsír, esetleg vaj
  • 1 kisebb fej lila hagyma
  • 5 dkg dió
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • néhány csepp citromlé
  • só
  • bors


Elkészítése:

A lencsét átválogatjuk, hideg vízzel alaposan átöblítjük, és főzés előtt legalább egy-két órára beáztatjuk.
Ezután a szalonna bőrkével, babérlevéllel feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük.

A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, de vigyázva, hogy ne égjen meg. Késes aprítóban, vagy mozsárban megőröljük.

A lencséből, miután megfőtt, kivesszük a babért és a szalonnabőrt, majd leszűrjük, de a főzőlevét egy tálban felfogjuk, mert ezzel lágyítjuk majd a pástétomot.

A főtt lencséből félreteszünk egy keveset. A többihez hozzáadjuk a zsírt, vagy vajat, az apróra vágott lila hagymát és a gerezd fokhagymát, a mustárt, és botmixerrel krémesre mixeljük.

Belekeverjük a pirított diót és az előzőleg félretett egész lencsét, majd a főzőléből apránként annyit keverünk hozzá, hogy lágy, kenhető állagot kapjunk. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk és néhány csepp citromlével pikánsabbá tehetjük.

Tipp:

Burgonyás kekszen tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/eloetelek/dios-lencsepastetom/