Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fűszeres sütőtök püré recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 2 kg sütőtök
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma (vagy 3-4 szál zöldhagyma)
  • kakukkfű
  • 2 közepes birsalma
  • 1 db alma
  • 3 evőkanál repceméz
  • 0,5 db citrom leve
  • 1 kávéskanál só
  • őrölt fehérbors
  • szerecsendió
  • csapvíz

Elkészítése

A sütőtököt félbevágjuk, a magokat kikaparjuk, majd nagyobb szeletekre vágjuk. Tepsibe tesszük, és 200 fokon kb. 1 óra alatt puhára sütjük. A kihűlt tök húsát kikanalazzuk a héjából, majd félretesszük.

Egy nagyobb lábasban az olívaolajat felhevítjük, majd az apróra vágott hagymát és a kakukkfű ágakat üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a hámozott, kockára vágott birsalmát és édes almát, ráöntjük a citromlevet, a mézet és kevés vizet.

Amikor a gyümölcsök megpuhultak, hozzáadjuk a sült sütőtök húsát. Botmixerrel simára pürésítjük, majd felforraljuk. Sóval, fehér borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük.

A forró pürét kis üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd fejjel lefelé fordítva száraz dunsztba tesszük.

Tipp

A püré pirítósra kenve is kiváló, de sültek mellé köretként is jól működik. Ha szeretnénk, egy kevés chilivel pikánsabbá tehetjük, vagy több mézzel édesebb ízt kapunk.

https://receptneked.wps.hu/eloetelek/fuszeres-sutotok-pure/