A sütőtököt félbevágjuk, a magokat kikaparjuk, majd nagyobb szeletekre vágjuk. Tepsibe tesszük, és 200 fokon kb. 1 óra alatt puhára sütjük. A kihűlt tök húsát kikanalazzuk a héjából, majd félretesszük.
Egy nagyobb lábasban az olívaolajat felhevítjük, majd az apróra vágott hagymát és a kakukkfű ágakat üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a hámozott, kockára vágott birsalmát és édes almát, ráöntjük a citromlevet, a mézet és kevés vizet.
Amikor a gyümölcsök megpuhultak, hozzáadjuk a sült sütőtök húsát. Botmixerrel simára pürésítjük, majd felforraljuk. Sóval, fehér borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük.
A forró pürét kis üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd fejjel lefelé fordítva száraz dunsztba tesszük.
Tipp
A püré pirítósra kenve is kiváló, de sültek mellé köretként is jól működik. Ha szeretnénk, egy kevés chilivel pikánsabbá tehetjük, vagy több mézzel édesebb ízt kapunk.