Elkészítése
Alap elkészítése
A tejfölt és a joghurtot egy nagy tálban fakanállal simára keverjük, majd a masszát textilpelenkába vagy gézbe öntjük. A textil négy sarkát összekötjük, és egy fakanál vagy vállfa segítségével fellógatva a mosogató fölött csepegtetjük ki belőle a savót. A csepegtetés általában 3–4 órát vesz igénybe, de hűtőbe téve, szűrőben elhelyezve hosszabb ideig is hagyhatjuk.
Sózás és mennyiség
Ha előre tudjuk, hogy sós ételekhez használjuk majd, két doboz tejfölhöz fél teáskanál sót keverhetünk még a csepegtetés előtt. 450 g tejfölből körülbelül 250 g krémsajt készül. Ha keményebb állagú krémet szeretnénk, érdemes kétszeres mennyiséggel (2×450 g tejföl) dolgozni.
Tipp
A kicsepegő savót semmiképp ne dobjuk ki, mert kenyér- és péksütemény-készítéshez nagyszerűen felhasználható. A kész krémsajtot bátran variálhatjuk: sós változatban például snidlinggel, fokhagymával vagy bazsalikommal, édesként pedig mézzel, fahéjjal vagy gyümölcsökkel ízesítve.
