Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Kecskesajt házilag recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 2 liter friss, nem hőkezelt házi kecsketej
  • 2 evőkanál 5-10 %-os biológiai erjesztésű ecet
  • 1 csapott ek só
  • ízlés szerint zöldfűszer vagy más kedvelt fűszer használható (petrezselyemzöld, snidling, kömény, bazsalikom, zsálya, stb…)


Elkészítése:

A tejet egy lábosban forralni kezdjük, fakanállal kavargatjuk. Amikor gyöngyözve forr húzzuk le a tűzhelyről és keverjük el benne az ecetet.

Ha elég volt ennyi ecet bele, akkor az edény szélén kezd kiválni a savó (erre is számos recept található más oldalakon) és középen pedig összesűrűsödik a sajtnak való rész. Ha ez nem történik meg, tegyünk hozzá még egy kanál ecetet. Én ekkor beletettem a sót is.

Egy gézdarab segítségével öntsük le az írót és a szűrőként használt gézdarabon fennmaradó sajtot, kis gömböcként lógassuk fel úgy, hogy a maradék író is ki tudjon csepegni belőle.

Én kerek szitába tettem a gézt és így csepegtettem le, majd néhány órára két vágódeszka közé raktam (5-6 óra), ez idő alatt megkeményedik és már ehető, szeletelhető is.

[box style=”info”]Házi tehéntejből is készítettem, az is jó volt,de természetesen kecsketejből finomabb.[/box]

https://receptneked.wps.hu/eloetelek/kecskesajt-hazilag/