Elkészítése
Kiválasztunk egy kisebb, sütőbe is tehető tálkát vagy jénait, amit kívülről alufóliával beburkolunk. Az alufóliára rátesszük a bacon szeleteket, majd előmelegített sütőben 190 °C-on kb. 15 perc alatt megsütjük. A formán hagyjuk kihűlni, így megkapjuk a kosár alakú sült bacont.
A padlizsánt villával megszurkáljuk, majd mikróban kb. 7–8 perc alatt puhára sütjük. Hagyjuk kihűlni. Közben a tojásokat keményre főzzük, lehűtjük és megpucoljuk. Levágjuk a keskenyebbik végüket, kikanalazzuk a sárgájukat, és ügyelünk rá, hogy a fehérje meg tudjon állni a tányéron – ha szükséges, az alsó végéből is levágunk egy keveset.
A sárgáját összetörjük, majd elkeverjük májkrémmel, egy kanál tejföllel és a mustárral. Sóval, borssal ízesítjük, majd a krémet habzsák segítségével visszatöltjük a tojásfehérjékbe.
A kihűlt padlizsánt meghámozzuk, a húsát aprítógépbe tesszük fokhagymával, tormával és egy evőkanál tejföllel, majd pépesítjük. A sonkaszeletekre ráhelyezzük a sajtot, majd egy-egy evőkanál padlizsánkrémet, és óvatosan feltekerjük.
Egy nagyobb tányéron ízlésesen elrendezzük a sonkatekercseket, a bacon kosarat, amit salátával kibélelünk, majd beleültetjük a töltött tojásokat. Díszíthetjük apróra vágott lilahagymával, paradicsomkarikákkal, és kínálhatjuk friss fehér kenyérrel vagy pirítóssal.
Tipp
A tojáskrémet feldobhatjuk apróra vágott friss petrezselyemmel vagy snidlinggel, a padlizsános krémet pedig kevés citromlével frissíthetjük. A bacon kosárkát tálalás előtt akár reszelt sajttal is megszórhatjuk, hogy még ropogósabb legyen.
