A megtisztított borsót annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Sóval és kevés cukorral ízesítjük, majd addig főzzük, amíg szinte teljesen megpuhul.
Közben elkészítjük a rántást: kevés olajat felmelegítünk, beleszórjuk a lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Felöntjük hideg vízzel, simára keverjük, majd a félig főtt borsóhoz öntjük. Alaposan elkeverjük, és addig főzzük, amíg a borsó teljesen megpuhul, a főzelék pedig besűrűsödik.
A végén belekeverünk 3–4 evőkanál tejfölt, majd még egyet forralunk rajta, és elzárjuk a lángot.
A feltéthez a tojásokat kevés olajon vagy vajon megsütjük, ügyelve, hogy a sárgája szép lágy maradjon. A forró borsófőzeléket a frissen sült tükörtojással tálaljuk.
Tipp
A főzeléket változatosabbá tehetjük friss petrezselyemmel vagy kaporral, amelyek jól illenek a borsóhoz. A tükörtojás mellett kínálhatjuk sült virslivel, fasírttal vagy sült szalonnával is, így mindig kicsit más ízélményt adhat.