Elkészítése
A felesborsót (zöld vagy sárga is lehet) alaposan átmossuk, majd egy lábasban annyi vízzel, hogy kb. 1 ujjnyival ellepje, feltesszük főni. Hozzáadjuk a füstölt szalonnát, amelytől a püré gazdagabb ízű lesz. A borsót időnként megkeverjük, és közepes lángon addig főzzük, amíg teljesen megpuhul és pürés állagúvá nem válik (ez kb. 45-60 perc). Ha szükséges, közben pótoljuk a vizet.
Közben a zsírból és a lisztből világos rántást készítünk: a zsírt felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos aranybarnára pirítjuk. A rántást folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a borsópüréhez, ügyelve, hogy ne csomósodjon össze.
Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a pürét, majd néhány percig tovább főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek. A füstölt szalonnát a végén eltávolíthatjuk, vagy apróra vágva visszakeverhetjük a pürébe.
