Krumplifőzelék
A meghámozott, megmosott krumplit kockákra vágjuk, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. A vöröshagyma külső héját lehúzzuk, és egészben a krumplihoz adjuk. Az edényt a tűzre tesszük, és a krumplit babérlevéllel, majoránnával, borssal, sóval, valamint ízlés szerint ételízesítővel ízesítjük. Addig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul.
Amíg a krumpli fő, elkészítjük a rántást. Az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kissé hűlni, majd belekeverjük a pirospaprikát, és a tejföllel simára dolgozzuk. Amikor a krumpli megpuhult, a rántást a főzelékhez adjuk, és néhány perc alatt összefőzzük, hogy besűrűsödjön.
Cukkini fasírt
A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd enyhén megsózzuk, és alaposan elkeverjük, hogy a só mindenhol érje. Hagyjuk állni, amíg levet ereszt. Közben egy lábosban felmelegítjük az olajat kis lángon, hogy ne hevítsük túl gyorsan.
A cukkini levét alaposan kinyomkodjuk, majd a szárazabb reszeléket egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a lisztet, és ízlés szerint fűszerezzük fokhagymával, majoránnával, oregánóval és ételízesítővel (sót ekkor már nem adunk hozzá).
Egy mélytányérba zsemlemorzsát szórunk. A cukkinis masszából dió nagyságú golyókat vagy rudakat formázunk, és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Közepes lángon aranybarnára sütjük az olajban, majd papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat leitassuk.
A krumplifőzelékkel együtt tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!