Elkészítése
A lencsét előző este alaposan átmossuk, majd beáztatjuk, és bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert reggelre felszívhatja mindet. Másnap a 2 liter alaplevet feltesszük főni az átmosott lencsével. Hozzáadjuk a babérlevelet, őrölt borsot, citromkarikát és sót. Lefedve addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot alaplével.
Amíg a lencse fő, elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és gyorsan simára keverjük. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és pirospaprikát. Ezt azért tesszük, hogy a paprika és fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt adna. Kb. 0,5 dl hideg vizet öntünk hozzá, és simára keverjük, hogy ne legyen csomós.
A rántást a forrásban lévő lencséhez adjuk, egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint sóval, cukorral, mustárral, frissen reszelt citromhéjjal és kevés ecettel ízesítjük.
Tálaláskor főtt füstölt csülköt kínálhatunk mellé, és tejföllel meglocsolva tálalhatjuk. Jó étvágyat!

