Elkészítése
A lencsét alaposan átmossuk és átválogatjuk, majd sós vízben főzni kezdjük. A főzővíz mennyiségét időről időre pótolni kell, mert a lencse sok vizet magába szív. A fazékba tesszük a megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát, a felkarikázott sárgarépát, valamint sót és borsot. A babérlevelet csak a főzés vége felé adjuk hozzá.
Amikor a lencse és a répa megpuhult, a tejfölt elkeverjük a mustárral, és belecsorgatjuk a főzelékbe. Rövid ideig összeforraljuk, majd levesszük a tűzről, lefedjük, és hagyjuk állni. Ettől szépen besűrűsödik, így liszt hozzáadása nem szükséges.
A lencse főzése közben előkészítjük a sonkaszeleteket. A sütőt 200 °C-ra melegítjük elő, a húsokat tepsibe tesszük, és fólia alatt 30 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további kb. 20 percig pirítjuk, amíg szép pirosra sülnek. Mire a főzelék összeérik, a sonka is elkészül.
Tipp
A főzeléket feldobhatjuk egy kevés ecettel vagy citromlével, hogy friss, savanykás ízt kapjon. Ha gazdagabb változatot szeretnénk, a tejföl helyett kefirt vagy tejszínt is használhatunk.
