Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Lencsefőzelék, sült sonkaszelettel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 30 dkg lencse
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 175 g tejföl
  • babérlevél
  • 1 teáskanál mustár
  • kötözött sonka (szeletek )
  • só
  • bors

Elkészítése

A lencsét alaposan átmossuk és átválogatjuk, majd sós vízben főzni kezdjük. A főzővíz mennyiségét időről időre pótolni kell, mert a lencse sok vizet magába szív. A fazékba tesszük a megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát, a felkarikázott sárgarépát, valamint sót és borsot. A babérlevelet csak a főzés vége felé adjuk hozzá.

Amikor a lencse és a répa megpuhult, a tejfölt elkeverjük a mustárral, és belecsorgatjuk a főzelékbe. Rövid ideig összeforraljuk, majd levesszük a tűzről, lefedjük, és hagyjuk állni. Ettől szépen besűrűsödik, így liszt hozzáadása nem szükséges.

A lencse főzése közben előkészítjük a sonkaszeleteket. A sütőt 200 °C-ra melegítjük elő, a húsokat tepsibe tesszük, és fólia alatt 30 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további kb. 20 percig pirítjuk, amíg szép pirosra sülnek. Mire a főzelék összeérik, a sonka is elkészül.

Tipp

A főzeléket feldobhatjuk egy kevés ecettel vagy citromlével, hogy friss, savanykás ízt kapjon. Ha gazdagabb változatot szeretnénk, a tejföl helyett kefirt vagy tejszínt is használhatunk.

https://receptneked.wps.hu/fozelekek/lencsefozelek-sult-sonkaszelettel/