Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Medvehagymás burgonyafőzelék recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 6 dl alaplé vagy víz
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg vaj vagy zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál zabpehelyliszt
  • 1 csokor medvehagyma
  • 2 evőkanál ecet vagy fehérborecet
  • 3 darab babérlevél
  • 1 teáskanál só

A feltéthez

  • 1 kg oldalas
  • só
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kevés zsír

Elkészítése

A krumplit megpucoljuk és karikára vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk.

A vajat egy edényben megolvasztjuk, rádobjuk a vöröshagymát és megdinszteljük Hozzáadjuk a krumplit, pár percig tovább pirítjuk. Felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, hogy a krumplit éppen ellepje. Sóval, babérlevéllel ízesítjük és főzzük puhára.

Amíg a krumpli fő, a tejfölt simára keverjük a zabpehelyliszttel és kb 1 dl vízzel. A medvehagymát felaprítjuk.

Amikor a krumpli megfőtt, a tejfölös-lisztes habarással a főzeléket folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát. Végül ízlés szerint ecettel ízesítjük.

A feltéthez az oldalast sózzuk be, rakjuk zsírral kikent tepsibe, szórjuk rá a megtisztított, zúzott fokhagymát. Öntsünk alá egy csészényi vizet, fedjük le és tegyük be a sütőbe. Kb 1 óra alatt készül el.

https://receptneked.wps.hu/fozelekek/medvehagymas-burgonyafozelek/