A borsót átválogatjuk, majd hideg vízben egy éjszakán át áztatjuk. Másnap az áztatóvízben tesszük fel főni, és fedő alatt addig puhítjuk, amíg a borsószemek teljesen szét nem esnek. Figyeljünk arra, hogy ha a borsó leve közben elfő, pótoljuk vízzel, és keverjük meg rendszeresen, hogy az alja ne kapjon oda.
Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve, a végén paprikával ízesítve barna rántást készítünk. Ezt egy kevés hideg vízzel felengedjük, majd a sárgaborsóhoz öntjük.
A levest nem forraljuk fel azonnal, hanem egy tésztaszűrőn keresztül egy másik lábasba áttöltjük. A még egészben maradt borsószemeket fakanállal áttörjük a lyukakon, mert ha turmixgépben törjük össze, a borsóhéj darabos marad. Csak ezután forraljuk fel, majd megsózzuk, és szükség esetén még egy kis vizet öntünk hozzá.
Tálaláskor a tetejére karikákra vágott, lisztben megforgatott és forró olajban ropogósra sütött hagymát szórunk. Melegítésnél vízzel hígítjuk, mivel az állás során sűrűsödik.