Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sárgarépa főzelék recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 60 dkg sárgarépa
  • zsír
  • só
  • cukor
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál liszt
  • 3 dl tej

Elkészítése

Tisztítsd meg és mosd meg a 60 dkg sárgarépát, majd vágd apró kockákra. Egy serpenyőben forrósíts fel egy kevés zsírt, majd pirítsd meg benne a sárgarépa kockákat. Ízesítsd sóval és cukorral, majd szórd meg apróra vágott friss petrezselyemmel. Szórd meg a sárgarépát 2 evőkanál liszttel, majd önts hozzá 3 dl tejet, amit előzőleg kevertél egy kis vízzel. Főzd takaréklángon, amíg a sárgarépa megpuhul; az időtartam a sárgarépa érettségétől függ. Tálald a sárgarépa főzeléket rántottával vagy vagdalt hússal.

Miért egyem?

A sárgarépa magas béta-karotin tartalmú, ami egy erős antioxidáns, és a szervezet A-vitaminná alakítja, ami elengedhetetlen a jó látás és az immunrendszer egészségéhez. Továbbá, a sárgarépa tartalmaz rostokat is, amik segítenek az emésztőrendszer egészségének megőrzésében, és támogatják a szabályos bélműködést. A főzelékben lévő tej is hozzáadott kalciumot és fehérjét biztosít, amelyek fontosak a csontok és az izmok egészségéhez.

Mivel turbózhatom fel?

További zöldségek hozzáadása:

Próbálkozz más zöldségek, mint a burgonya, a zeller vagy a borsó hozzáadásával, hogy még több ízt és tápanyagot csempéssz az ételbe.

Proteinforrások:

Tálalhatod a főzeléket grillezett csirke, pulyka vagy marhahús mellett egy teljes értékű ételként.

A vegetáriánusok számára a quinoa, a lencse vagy a csicseriborsó kiváló proteinforrás lehet.

Fűszerezés és fűszerhasználat:

Experimentálj különböző fűszerekkel és fűszernövényekkel, mint a kurkuma, a fokhagyma, a rozmaring vagy a kakukkfű, hogy izgalmasabbá tedd az ízprofilot.

Tehéntej Alternatívái:

Próbálkozz növényi tejekkel, mint az almend, a kókusz vagy a zabtej, ha tejmentes változatot szeretnél készíteni.

Gabonafélék:

Adhatsz hozzá barna rizst vagy quinoát a főzelékhez, hogy laktatóbb és táplálóbb legyen.

Krémesség:

Egy kevés kókusztejszín vagy főzőtejszín hozzáadásával krémesebbé és gazdagabbá teheted a textúrát.

Magvak és diófélék:

Tálaláskor szórd meg a főzeléket pirított tökmaggal vagy napraforgómaggal egy kis roppanóságért és extra tápanyagért.

 

https://receptneked.wps.hu/fozelekek/sargarepa-fozelek/