Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Főzelék receptek

Sütőben készült lencsefőzelék

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 25 dkg lencse beáztatva 2 db babérlevél 1 sárgarépa 1 kisebb zeller fele 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma só, bors ízlés szerint 2 ek almaecet 1 púpos ek (barna)cukor 1 ek mustár (akár mézzel ízesítve) Feltéthez: 2 narancs 1 ek mustár (akár mézzel ízesítve) 2 gerezd fokhagyma reszelve 2 ek narancslekvár 1 ek […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
3 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kalla58
Beküldte: 2017.02.10.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse beáztatva
  • 2 db babérlevél
  • 1 sárgarépa
  • 1 kisebb zeller fele
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 ek almaecet
  • 1 púpos ek (barna)cukor
  • 1 ek mustár (akár mézzel ízesítve)

Feltéthez:

  • 2 narancs
  • 1 ek mustár (akár mézzel ízesítve)
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 2 ek narancslekvár
  • 1 ek (barna)cukor
  • 50 dkg füstölt kolozsvári szalonna vagy sonka egészben
  • 8 szem szegfűszeg


Elkészítése:

Az előző nap beáztatott lencséről leöntjük a vizet, majd annyi friss vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje.

Egy nagy, öntöttvas lábasban érdemes készíteni, amit be lehet tenni a sütőbe is.

A lencséhez tesszük az egész sárgarépát, zellert, hagymát, fokhagyma gerezdeket, babérlevelet, sózzuk és borsozzuk.

A füstölt szalonnát vagy sonkát megtűzdeljük szegfűszeggel és a lencsére ültetjük.

A lábast fedővel együtt a sütőbe tesszük és kb 60 percig sütjük-pároljuk 150 fokon.

Amikor megpuhult a lencse, akkor kiemeljük belőle a szalonnát és megkenjük a narancsos mázzal.

Ehhez összekeverjük a narancslekvárt a narancs reszelt héjával és levével, a mustárral és a fokhagymával, valamint a cukorral.

A sütőt a legmagasabb (vagy grill) fokozatra kapcsoljuk és a húst egy alufóliával bélelt tepsiben kb 15 percig sütjük, amíg a máz rákaramellizálódik. Szeletelés előtt 15 percig pihentetjük.

Közben befejezzük a lencsefőzeléket. A babérlevelet eltávolítjuk. A lencse 1/3-át szűrőkanállal kivesszük, majd egy kevés főzőlével és a mustárral, ecettel és a cukorral, majd zöldségekkel együtt simára tumixoljuk (vagy botmixerrel pürésítjük).

Visszakeverjük a lencse másik részébe, ezzel sűrítjük be.

A kész főzeléket a felszeletelt szalonnával vagy sonkával tálaljuk.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Hétköznapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Ebéd
Kalla58
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is