Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tejfölös babfőzelék pörkölttel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Főzelék

  • 30 dkg szárazbab
  • 2 darab babérlevél
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál paprikakrém
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál só
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál 10 %-os ételecet
  • 1 mokkáskanál kristálycukor
  • 2,5 dl tejföl

A pörkölthöz

  • 6 szelet tarja
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • majoránna
  • 1 teáskanál paprikakrém
  • 2 teáskanál fűszerpaprika

A pörkölthöz:

  • só

Elkészítése

A babot átválogatjuk, azaz a lukacsos (ebben kártevő húzódhat meg), sérült szemeket és az esetleg közé került egyéb dolgokat kiszedjük belőle.

Megmossuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.

Másnap leszűrjük és annyi friss hideg vízben, amennyi jó ujjnyira ellepi, feltesszük főni.

Ha forr, leszűrjük és újra friss, kb 8 dl hideg vízben tesszük föl főni. Tapasztalatok szerint ha a bab első levét leöntjük, kevésbé okoz gyomorbántalmakat.

A babérlevéllel és az egészben beletett, meghámozott vöröshagymával fűszerezzük. Kis lángon, lefedve kb 30 perc alatt félpuhára főzzük. Közben többször megkeverjük, az elfövő levét pótoljuk.

Amíg a bab puhul fűszeres-paprikás rántást készítünk. Ehhez fokhagymát megtisztítjuk és nagyon finomra aprítjuk. A kissé felforrósított olajon a lisztet kb fél perc alatt zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről lehúzva a fokhagymát és a pirospaprikát belekeverjük, majd hűlni hagyjuk.

A félig puha babot megsózzuk, azért csak most, mert ha már az elején megsózzuk, a bab nehezebben puhul.

Amikor már puha, a kihűlt rántáshoz a bab főzőlevéből egy merőkanálnyit belemerünk, simára keverjük. A puha babhoz öntjük, kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt leve kellően besűrűsödik. Végül az ecettel, a cukorral, a paprikakrémmel és az ételízesítővel kellemesen pikánsra ízesítjük.

A tejfölt 2 evőkanál liszttel és egy kevés vízzel simára keverjük és az ételt behabarjuk vele.

A pörkölthöz a húst megmossuk. A hagymákat apróra, a húst szeletekre vagy kockákra vágjuk.

A zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, rátesszük a fokhagymát és a paprikakrémet. Megszórjuk a fűszerekkel és pár percig együtt pároljuk.

Rátesszük a húst, sózzuk és addig pároljuk, míg a saját levét kezdi elfőni. Megszórjuk a pirospaprikával és mindig csak pici vizet aláöntve készre főzzük. Nem baj, ha többször zsírjára pirul.

https://receptneked.wps.hu/fozelekek/tejfolos-babfozelek-porkolttel/