Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tökfőzelék recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg gyalult tök
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 púpos evőkanál finomliszt
  • 2 dl tejföl
  • só
  • 1 késhegynyi őrölt pirospaprika
  • ecet
  • 1 nagy csokor kapor
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése

A tököt meghámozzuk, kimagozzuk és legyaluljuk. Az olajon aranysárgára sütjük a hagymát, majd megszórjuk a paprikával, és hozzáadjuk a gyalult tököt. Megsózzuk, kevés ecettel meglocsoljuk, majd nagyon kis lángon, fedő alatt pároljuk, mivel a sótól a tök levet enged. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, és besűrítjük a liszttel simára kevert tejföllel. Ízletesebb lesz, ha a hagyma párolása végén tört fokhagymát is adunk hozzá, amit egy percig sütünk, mielőtt belekerül a paprika és a tök.

Ha mirelit tökből készítjük, fagyottan rakjuk a hagymás olajra, sózzuk, és alacsony lángon olvasztjuk fel, nem szükséges lefedni, mert a tök sok nedvességet enged ki.

Ha konzerv tökből készítjük, a hagymás-paprikás olajat a tejföllel simára kevert liszttel engedjük fel, kaporral ízesítjük, és kevés konzervlevet adva mártás sűrűségűre hígítjuk. A végén adjuk hozzá a leszűrt tököt, amit éppen csak egyszer felforralunk, de nem főzzük tovább.

https://receptneked.wps.hu/fozelekek/tokfozelek-4/