A tököt meghámozzuk, kimagozzuk és legyaluljuk. Az olajon aranysárgára sütjük a hagymát, majd megszórjuk a paprikával, és hozzáadjuk a gyalult tököt. Megsózzuk, kevés ecettel meglocsoljuk, majd nagyon kis lángon, fedő alatt pároljuk, mivel a sótól a tök levet enged. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, és besűrítjük a liszttel simára kevert tejföllel. Ízletesebb lesz, ha a hagyma párolása végén tört fokhagymát is adunk hozzá, amit egy percig sütünk, mielőtt belekerül a paprika és a tök.
Ha mirelit tökből készítjük, fagyottan rakjuk a hagymás olajra, sózzuk, és alacsony lángon olvasztjuk fel, nem szükséges lefedni, mert a tök sok nedvességet enged ki.
Ha konzerv tökből készítjük, a hagymás-paprikás olajat a tejföllel simára kevert liszttel engedjük fel, kaporral ízesítjük, és kevés konzervlevet adva mártás sűrűségűre hígítjuk. A végén adjuk hozzá a leszűrt tököt, amit éppen csak egyszer felforralunk, de nem főzzük tovább.