Elkészítése
Apróra vágjuk a lilahagymát és felkockázzuk az ízlés szerinti mennyiségű kolozsvári szalonnát. Együtt elkezdjük pirítani egy jó tapadásgátló serpenyőben, de nem keverjük el a kettőt! Miután közepesen megpirult, meglocsoljuk szójaszósszal és juharsziruppal.
Ezzel egyidőben hozzáadjuk a kés élével erősen megnyomott, majd apróra vágott fokhagymát és a szintén felvágott petrezselyemzöldet. Kb 1, de legfeljebb 2 percig a tűzön hagyjuk (addig amíg a fokhagymának nem érződik a finom illata). Ezt követően félrehúzzuk a tűzről, hogy a serpenyő kicsit kihűljön.
Miután megvan az alap, hozzáadjuk a korábban felvert tojásokat benne elkeverve a tojás 1/3-ának megfelelő mennyiségű reszelt parmezánt. Takarék lángra visszatesszük és szépen összekeverjük, figyelve hogy a tojás ne kezdjen el még sülni. Ha jól elkeveredett és a serpenyő közepén szép kört alkotott, ismét magas lángra lehet kapcsolni.
1-2 percig nyugodtan így lehet hagyni, hogy enyhén aranybarnává süljön az alja. Ha jóféle a serpenyő, szépen csúszkál raja, meg időnként meg is kell mozgatni. Amikor úgy érezzük, hogy átsült az alja, ügyesen meg kell fordítani, mint a palacsintát. A másik oldalát ízlés szerint pirítsuk, de szerintem bőven elég neki fél perc.
Ha kész, tányérra csúsztatjuk.
Köretnek kiváló hozzá magvas kenyér pirítva, melyet ugyanebben a serpenyőben, azzal kitörölve megpirítunk. Közben olíva olajjal meg lehet spriccelni. Kiváló hozzá a joppie szósz, ami belga eredetű, itthon sajnos nem kapható.
Jó étvágyat kívánok hozzá!









