Elkészítése
Hamburgerzsemle
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A margarint meglangyosítjuk, majd a liszttel és a sóval összegyúrjuk az egészet.
A tésztából 8–10 egyforma méretű zsemlét formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kb. 25 percig kelesztjük. A tetejüket felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Hamburgerhús
A darált húst összekeverjük az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, a tojássárgájával, a sóval, a borssal, valamint az aprított petrezselyemmel és bazsalikommal. A masszát lefedve 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Ezután húspogácsákat formázunk belőle, és kevés olajon mindkét oldalukat átsütjük.
Összeállítás
A frissen sült zsemlét félbevágjuk, középre tesszük a húspogácsát, és ízlés szerint zöldségekkel (saláta, paradicsom, uborka, hagyma), sajttal és szószokkal (ketchup, mustár, majonéz) rétegezzük.
Tipp
A húspogácsát gazdagíthatjuk egy kevés reszelt sajttal vagy csípős paprikával is, így karakteresebb ízt kapunk. A zsemlék tetejét sütés előtt megszórhatjuk szezámmaggal, hogy még inkább hasonlítson a klasszikus hamburgerekhez.
