Elkészítése
Húsgolyók
A darált húst egy tálban összekeverjük a vízbe áztatott, kicsavart zsemlével, a finomra vágott vöröshagymával, a tojással, a mustárral és a fűszerekkel. Ízlés szerint sóval, borssal, majoránnával és oregánóval ízesítjük (provence-i fűszerkeverékkel is kiváló). A masszából enyhén nedves kézzel kisebb golyókat formázunk.
Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és a húsgolyókat kb. 8 percig sütjük, amíg minden oldaluk szépen megpirul. Ezután félretesszük.
Szósz és köret
A szószhoz elkészíthetjük a svéd áruházban kapható tejszínes szósz alapot a csomagoláson szereplő leírás szerint, vízzel és főzőtejszínnel. A húsgolyókat ezzel a szósszal kínáljuk. Köretként burgonyapürét adunk mellé, ami tökéletesen kiegészíti az ételt.
Tipp
Ha a szószt házilag szeretnénk elkészíteni, kevés vajból, lisztből és húslevesből indíthatjuk, majd tejszínnel selymesíthetjük. Áfonya- vagy vörösáfonya-lekvárral tálalva még autentikusabb svéd hangulatot kap az étel.
