Elkészítése
A májat előre beáztatjuk 2 dl tejbe, amelyhez zúzott fokhagymát, sót és borsot adunk. Ezáltal megpuhul, és sütéskor is megfelelően átsül majd.
A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk, és rózsáira szedjük. Egy tálban kevés olajat összekeverünk vegetával, majd a karfiolrózsákat óvatosan beleforgatjuk, ügyelve, hogy ne törjenek össze, de az ízesítés egyenletesen bevonja őket. Ezután lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk a karfiolt, majd előmelegített olajban kis lángon, lassan aranybarnára sütjük, hogy a belseje is megpuhuljon.
A májat kivesszük a tejből, lecsöpögtetjük, és hagyjuk egy kicsit száradni. Ezután enyhén megsózzuk, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, végül forró olajban néhány perc alatt kisütjük. Ha szükséges, sütés után utólag is sózhatjuk.
Burgonyapüré:
A krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, áttörjük vagy turmixoljuk, majd meleg tejjel és vajjal krémesre keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
Kapros mártás:
Egy kisebb tálban a mártás hozzávalóit alaposan elkeverjük, például tejfölt, kaprot, egy kevés mustárt és ízlés szerint sót. Frissen kínáljuk a burgonyapüré, rántott karfiol és máj mellé.
