Elkészítése
Tojás:
A tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízben lehűtjük és megpucoljuk. A tojásokat elfelezzük és a sárgákat kiszedjük.
Sajtréteg:
Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd kevés olajjal megkenjük. A szeletelt sajtot egymásra fedve elrendezzük a sütőpapíron, megszórjuk reszelt sajttal, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 3-4 perc alatt összeolvasztjuk. A sajtréteget teljesen kihűtjük.
Krémek:
A tojássárgákat a puha vajjal, mustárral és kevés sóval krémesre keverjük. A tojásfehérjéket apróra vágjuk, hozzáadjuk a tömlős sajtot, borsot, sót és az apróra vágott petrezselymet, majd alaposan összekeverjük.
Összeállítás:
A kihűlt sajtlapot sütőpapírral együtt óvatosan lehúzzuk a tepsiről. A sajtréteg háromnegyed részére rákenjük a tojásfehérjés krémet, majd ráhelyezzük a sonkaszeleteket. Ezután a tetejére simítjuk a mustáros-tojássárgás krémet. A sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük és a tekercset sütőpapírba csomagolva néhány órára hűvös helyre tesszük.
Tálalás:
A sajttekercset vékony szeletekre vágjuk és hidegtálon kínáljuk.
Tipp
A sajttekercset variálhatjuk: a sonka helyett készíthetjük füstölt tarjával vagy szalámival, a krémeket pedig gazdagíthatjuk apróra vágott uborkával vagy paprikával. Ha különlegesebb ízre vágyunk, a sajtkrémbe kevés fokhagymát is keverhetünk.


