Elkészítése
Egy serpenyőben hevítsünk fel kb. 2 evőkanál olajat, majd fonnyasszunk meg benne egy fej vékonyra szeletelt lilahagymát. Öntsünk hozzá kevés vizet, rövid ideig pároljuk, majd zárjuk el a lángot.
Keverjük hozzá az egyik apróra vágott paradicsomot, a fokhagymát, a citromlevet és a reszelt citromhéjat, a sót, a cukrot, valamint a paradicsomkonzervet vagy a ketchupot. Adjuk hozzá a koriandert (friss levelet vagy szárított bogyót), majd az egészet turmixoljuk simára.
Amikor elkészült az alap, adjuk hozzá a másik apróra vágott paradicsomot és a másik szeletelt lilahagymát. Ha szeretjük a csípőset, ekkor tehetünk bele jalapenót, csípős paprikát, chiliszószt vagy chiliport is.
A salsa szósz frissen, tortilla chipsszel a legfinomabb, de lefedve, hűtőben tárolva hidegen is fogyasztható.
Tipp
A citrom helyett lime-mal is készíthetjük, így autentikusabb, mexikói jellegű ízt kapunk. Ha selymesebb állagot szeretnénk, a turmixolás után egy szűrőn is átpasszírozhatjuk.

