Hozzávalók:
- 1 közepes cukkini (kb. 60-70 dkg)
- 1 nagyobb hagyma
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 1 kk só
- 2 csipet bors
- kevés ételízesítő
- 4 ek szezámmag
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tojás
- kb. 4-5 marék zsemlemorzsa
Forgatáshoz:
- 3-4 marék zsemlemorzsa
- 2-3 ek szezámmag
Sütéshez:
- olaj
Elkészítése:
A megtisztított, meghámozott cukkini magvas belsejét kivágjuk. Kisebb darabokra vágjuk, majd késes aprítóba rakjuk, és apróra vágjuk. (A sajtreszelő nagyobb lyukán is, lereszelhetjük.)
Aprítóba rakjuk a megpucolt vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket és a petrezselymet is, és a cukkinival együtt aprítjuk, vagy reszeljük.
Hozzáadjuk a tojást, az ételízesítőt, a sót, a borsot, a szezámmagot, és kb. 4 maréknyi zsemlemorzsát (amennyit felvesz), hogy jól összeálljon.
Alaposan összedolgozzuk. Diónyi golyókat formázunk a két tenyerünk között.
Zsemlemorzsába keverjük bele a szezámmagot, és ebben hempergessük meg a golyókat, majd forró olajban közepes lángon világosbarnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Melegen tálaljuk.
[box style=”info”]Ha a sütés vége felé sok levet ereszt a massza, keverjünk hozzá zsemlemorzsát.[/box]