Elkészítése
A tejhez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát és a sót. Csomómentesre keverjük, majd közepes lángon sűrűre főzzük. Még melegen belekeverjük a vajat vagy margarint, majd hűlni hagyjuk. Amikor a massza langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojássárgákat. Ha nem elég sűrű, adhatunk hozzá 2-3 evőkanál zsemlemorzsát, hogy könnyebb legyen formázni.
Vizes kézzel a masszából kis adagokat csippentünk, közepükbe 2-3 szem meggyet teszünk, majd gombócokat formázunk. A gombócokat forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanál segítségével kiszedjük őket, majd tálra helyezzük, hogy ne ragadjanak össze.
Az öntethez a natúr joghurtot simára keverjük a meggylével és a cukorral. A kész gombócokat a tányéron meglocsoljuk az öntettel.
A gombócokat ízlés szerint díszíthetjük mandulaforgáccsal vagy egy csipet fahéjjal. Hagyományos módon édes zsemlemorzsába, dióba vagy mákba is forgathatjuk, de figyeljünk, mert ezek a gombócok törékenyebbek.
