Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tejbegríz gombóc joghurtöntettel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 liter tej
  • 6 evőkanál cukor
  • 12 evőkanál búzadara
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj (vagy margarin)
  • 0,5 üveg magozott meggybefőtt
  • só
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa (ha szükséges )

Az öntethez

  • 2 kis pohár natúr joghurt
  • 4 evőkanál meggylé
  • 3 evőkanál cukor

Elkészítése

A tejhez hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát és a sót. Csomómentesre keverjük, majd közepes lángon sűrűre főzzük. Még melegen belekeverjük a vajat vagy margarint, majd hűlni hagyjuk. Amikor a massza langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojássárgákat. Ha nem elég sűrű, adhatunk hozzá 2-3 evőkanál zsemlemorzsát, hogy könnyebb legyen formázni.

Vizes kézzel a masszából kis adagokat csippentünk, közepükbe 2-3 szem meggyet teszünk, majd gombócokat formázunk. A gombócokat forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Szűrőkanál segítségével kiszedjük őket, majd tálra helyezzük, hogy ne ragadjanak össze.

Az öntethez a natúr joghurtot simára keverjük a meggylével és a cukorral. A kész gombócokat a tányéron meglocsoljuk az öntettel.

A gombócokat ízlés szerint díszíthetjük mandulaforgáccsal vagy egy csipet fahéjjal. Hagyományos módon édes zsemlemorzsába, dióba vagy mákba is forgathatjuk, de figyeljünk, mert ezek a gombócok törékenyebbek.

https://receptneked.wps.hu/gyors/tejbegriz-gomboc-joghurtontettel/