A vajat egy tapadásmentes lábasban felolvasztjuk, majd a rizst néhány percig kevergetve megfuttatjuk rajta. Ezután hozzáadjuk a kristálycukrot és egy csipet sót, majd felöntjük 2 dl forró vízzel. Amikor a rizs magába szívta a vizet, hozzáöntjük a felforrósított tejet.
Lefedve, lassú tűzön főzzük addig, amíg a rizs majdnem az összes tejet magába szívja. Ekkor levesszük a tűzről, és hagyjuk, hogy a maradék folyadékot is felszívja. Tálalás előtt hozzákeverjük a vaníliás cukrot, és ha szükséges, még egy kevés tejjel beállítjuk a kívánt állagot.
Tipp
A tejberizst megszórhatjuk fahéjjal vagy kakaóporral, így még változatosabb ízeket kapunk. Friss gyümölccsel vagy házi lekvárral tálalva igazi nyári desszertként is megállja a helyét.