Elkészítése
A 60 dkg szűzpecsenyét kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olajat, és a húsokat mindkét oldalukon megsütjük (kb. 5 perc oldalanként). Ezután félretesszük őket.
A megtisztított 30–40 dkg gombát vékony szeletekre vágjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk, és a serpenyőben üvegesre dinszteljük. Meghintjük 1 teáskanál pirospaprikával, felöntjük 1 dl húsleveslével, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott sárga paprikát és a felkockázott paradicsomot. Beletesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk.
Amikor a zöldségek és a gomba megpuhultak, visszatesszük a serpenyőbe a megsült szűzérméket, és pár percig együtt sütjük. Közben a 2 dl főzőtejszínt simára keverjük 1 evőkanál liszttel, majd a gombás ragura öntjük. Az egészet összeforraljuk, amíg a szósz besűrűsödik.
Tálaláskor friss, aprított petrezselyemmel szórjuk meg. Köretként sült hasábburgonyával, főtt tésztával vagy párolt rizzsel is kínálhatjuk.
Tipp
A gombát más erdei fajtákkal is variálhatjuk, például vargányával vagy rókagombával. Ha pikánsabb ízt szeretnénk, tehetünk a szószba kevés fehérbort is, mielőtt a tejszínt hozzáadjuk.
