Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Töltött burgonya recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 8 nagyobb burgonya

Töltelék

  • kevés olaj
  • 0,5 kg darálthús
  • 1 tesákanál őrölt pirospaprika
  • só
  • bors
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál víz

Tetejére

  • 450 g tejföl
  • oregánó
  • bazsalikom
  • 1 evőkanál paprikakrém
  • só (de csak mértékkel, mert maga a paprikakrém is sós)
  • bors

Elkészítése

Burgonya előkészítése:

A burgonyákat alaposan megmossuk, majd héjában, sós vízben puhára főzzük. Ha elkészült, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és óvatosan kikanalazzuk a belsejüket úgy, hogy a héja ne sérüljön. A kikapart burgonya belsejét félretesszük más felhasználásra (pl. burgonyás pogácsához).

Töltelék elkészítése:

A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Belekeverjük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és rövid ideig pirítjuk. Felöntjük 3-4 dl vízzel, és lassú tűzön főzzük, amíg a hús megpuhul, és a folyadék szinte teljesen elpárolog.

A kész darált húsos tölteléket a félbevágott burgonyák belsejébe kanalazzuk.

Fűszeres tejföl elkészítése és összeállítás:

A tejfölt összekeverjük az oregánóval, bazsalikommal, paprikakrémmel, sóval és borssal. Ezt a fűszeres tejfölt a megtöltött burgonyák tetejére kanalazzuk. Aki szeretné, reszelt sajttal is megszórhatja.

A töltött burgonyákat olajjal kikent tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben, 160-170 °C-on addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul (kb. 20-25 perc).

https://receptneked.wps.hu/gyors/toltott-burgonya-3/