Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Vegán túrógombóc recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 20 dkg köles
  • 4,5 dl növényi tej (4,5-5,5 dl )
  • vanília őrlemény vagy paszta
  • 1 db citrom héja lereszelve és a leve
  • édesítő vagy cukor ízlés szerint
  • 3 evőkanál vaníliás zabpuding vagy 3 ek zabliszt vagy 2 ek kukoricadara

Forgatáshoz

  • kevés növényi margarin
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű)
  • ízlés szerint adhatunk hozzá: őrölt olajos magvakat és vaníliát vagy fahéjat

Öntet

  • cukor vagy édesítő ízlés szerint
  • vanília ízlés szerint

Elkészítése

A kölets többször, alaposan átmossuk, majd lecsepegtetjük. 4,5-5 dl növényi tejben a cukorral/édesítővel főzni kezdjük. Lassan főzzük és ha már felszívta a tejet, de még nem teljesen puha, akkor kis adagokban pótoljuk.

A lényeg, hogy mire a köles megfő, addigra a folyadékot is teljesen felszívja. A masszába ízlés szerint főzhetünk mazsolát is, ha szeretjük.

Amikor már majdnem megfőtt a föles, akkor belekeverjük a citromhéjat, levet, vaníliát és a sűrítőanyagot (zabpuding, zabliszt vagy kukoricadara) és az egészet alaposan összekeverjük. Félretesszük kicsit hűlni.

Amíg a köleses massza hűl, addig kevés növényi margarinon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Ízesíthetjük fahéjjal, vaníliával vagy keverhetünk bele darált mandulát vagy mogyorót is.

A köleses masszából vizes kézzel gombócokat formázunk és megforgatjuk a zsemlemorzsában.

Elkészítjük az öntetet. A joghurtba cukrot/édesítőt és vaníliát keverünk, majd megmelegítjük és a meleg öntettel tálaljuk a gombócokat.

https://receptneked.wps.hu/gyors/vegan-turogomboc/