Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Afrikai harcsafilé sárgarépás sáfrányos rizzsel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 1 kg afrikai harcsafilé
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 bögre rizs
  • 2,5 bögre forró víz
  • 12 szál közepes sárgarépa
  • 2 kis fej hagyma
  • 1 citrom
  • kevés tárkony
  • 1 csokor petrezselyem
  • fehérbor
  • 1,5 dl főzőtejszín (10 %-os)
  • só
  • bors
  • sáfrány


Elkészítése:

Előző este a halfilét citromlével meglocsoljuk, egy éjszaka hűtőben tároljuk. Reggel kivesszük, sózzuk, borsozzuk fél órát pihentetjük, majd egy serpenyőben kevés vajon mindkét oldalát pirosra sütjük..

Közben felteszünk főni 8 szál közepes sárgarépát.

A rizshez a hagymát kevés olajon megfuttatjuk, ha összeesett hozzáadunk 4 szál karikákra vágott sárgarépát és fedő alatt addig pároljuk, amíg a répa félig megpuhul. Ezután hozzáadjuk a rizst és pár percig együtt pirítjuk a hagymával és a répával. Felöntjük forró vízzel, sózzuk és hozzáadjuk a sáfrányt. A sáfrányból egy pár szálat teszünk csak, mert nagyon intenzív színt ad a rizsnek. Amikor a vizet magába szívta megszórjuk petrezselyemmel és villával óvatosan belekeverjük az apróra vágott petrezselymet. Ezután fedővel lefedjük és tálalásig így tartjuk.

A mártáshoz a serpenyőben megmaradt vajon megpároljuk a kis kockákra vágott hagymát, amikor összeesik felöntjük kb 4 evőkanál fehérborral. Pár percig forraljuk (amíg az alkohol elpárolog a borból), majd felöntjük tejszínnel és besűrítjük. A tejszínt mindig apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg legyen. Ha szükséges, kis darabka vajat adhatunk hozzá. Ízlés szerint tárkonnyal, citromlével fűszerezzük.

https://receptneked.wps.hu/halak/afrikai-harcsafile-sargarepas-safranyos-rizzsel/