Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Aranydurbincs bakonyi módra mákos metélttel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Halhoz

  • 2 darab aranydurbincs
  • só ízlés szerint
  • őrölt színes bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál hal fűszerkeverék
  • 0,5 citrom leve
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj

Gombapaprikáshoz

  • 10 dkg császárszalonna
  • 280 g csiperkegomba (280 g-os)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1,5 dl tejföl (20 %-os)
  • 1 teáskanál finomliszt
  • só ízlés szerint
  • őrölt színes bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál piros arany
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál étolaj

Mákos metélt

  • 20 dkg metélt tészta
  • 2 evőkanál egész mák
  • csipet só
  • 5 dkg vaj

Elkészítése

A halat filézzük ki, majd a filékre facsarjuk rá a citromlevet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a hal fűszerkeverékkel és hagyjuk legalább fél órán át állni, hogy az ízek jól átjárják.

Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat és az olajat, majd helyezzük bele a halfilét a bőrös felével lefelé (a bőrös felét töröljük szárazra egy papírtörlővel mielőtt a zsiradékba helyeznénk).

Ezután közepes hőmérsékleten, locsolgatva süssük kb 10 percig hogy a halhús kellően átsüljön és a bőre jó ropogós legyen.

Tipp: A filézéskor visszamaradt csontokból főzzünk pl egy halalaplevet, melyet halleves készítéséhez feltudunk majd használni.

A császárszalonnát vágjuk fel vékonyabb csíkokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát alaposan csepegtessük le, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

Egy wokban (vagy serpenyőben) hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felcsíkozott szalonnát, süssük pár percig, hogy színt kapjon, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és szórjuk meg a pirospaprikával.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, öntsük fel a főzőtejszínnel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a piros aranyat és főzzük pár percig hogy a szalonna puhára főjön.

A tejfölt keverjük simára liszttel és egy kevéske vízzel, majd öntsük a szalonnás gombára és kevergetve addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön a szaftja.

A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük át egy tányérra, hogy lehűljön (pár pillanat elég neki, így rögtön öntsük át, mert különben megég a serpenyőben és keserű lesz).

A tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, hideg vízzel öblítsük le, majd csepegtessük le.

Egy edényben hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, sózzuk és szórjuk meg a pörkölt mákkal, majd alaposan keverjük össze.

https://receptneked.wps.hu/halak/aranydurbincs-bakonyi-modra-makos-metelttel/