Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Halas pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához valók

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 pici cukor (az élesztőhöz )
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 db tojás
  • kb 2 dl tej

Töltelék

  • 1 kg halfilé
  • hal fűszerkeverék
  • kapor
  • besamelmártás
  • olaj

Elkészítése

Tészta elkészítése

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót. Az élesztőt kevés langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a maradék tejet, majd lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg duplájára nő.

Töltelék elkészítése

A halfilét kisebb kockákra vágjuk, megszórjuk a halas fűszerkeverékkel és egy kevés kaporral. Rövid ideig állni hagyjuk, majd kevés olajon serpenyőben átpirítjuk. Közben elkészítjük a besamel mártást, és amikor a hal elkészült, ráöntjük. Az egészet összeforraljuk, hogy sűrű, krémes tölteléket kapjunk.

Pite összeállítása és sütése

A tortaformát kivajazzuk, kilisztezzük. A megkelt tésztát kinyújtjuk, és a formába tesszük úgy, hogy pereme is legyen. Erre egyenletesen ráhalmozzuk a halas-besameles tölteléket. A tetejét befedjük a másik kinyújtott tésztalappal, széleit összenyomkodjuk. Megkenjük felvert tojással, majd előmelegített, 220 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Szeletelés előtt hagyjuk kicsit hűlni, így szebben vágható.

Tipp

A besamelhez keverhetünk reszelt sajtot is, hogy még gazdagabb ízt kapjon a pite. A hal mellé jól illik egy kevés citromlé vagy reszelt citromhéj is, ami friss ízt ad a tölteléknek.

https://receptneked.wps.hu/halak/halas-pite/