Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Halgombóc zellerrel és boros körtével recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Halhoz

  • 30 dkg szálkamentes, fehérhúsú tengeri hal
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olaj (olíva)
  • 3 dkg zöldfűszeres panírmorzsa
  • só
  • bors
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Körethez

  • 2 darab félkemény körte
  • 1 darab közepes méretű zeller lereszelve vagy juliennre vágva
  • 3 dkg vaj
  • 2,5 dl testes, száraz vörösbor
  • 2 darab csillagánizs
  • kevés kakukkfű
  • 1 darab gyöngyhagyma finomra vágva
  • 1 darab babérlevél

Elkészítése

Ledaráljuk a halat, majd összegyúrjuk a tojással, fűszerekkel, citromlével, olajjal és annyi zsemlemorzsával, hogy jól formázható legyen a massza.

Gombócokat formázunk a halas masszából, majd megforgatjuk a fűszeres panírmorzsában és hűtőbe tesszük fél órára.

Forró olajban mindkét oldalát pár perc alatt megsütjük a halas fasírtnak, majd melegen tartjuk.

Félbe vágjuk a körtéket, kivágjuk a magházaikat és a vörösborban félig megfőzzük.

Kivesszük a körtéket, majd a borba beletesszük a csillagánizst, hagymát, babérlevelet és a kakukkfüvet és lassú tűzön redukáljuk a bort, majd leszűrjük. Visszatesszük a tűzhelyre, beletesszük a vajat és addig kavarjuk, amíg elolvad és selymes lesz. Ez lesz a mártás.

Kevés olajon megdinszteljük a pici sóval ízesített zellert.

Formába tesszük a zellerrel körbevont körtét és tányérra tesszük. Ráhelyezzük a halfasírtot és körbelocsoljuk az ízesített vörösbor szósszal.

https://receptneked.wps.hu/halak/halgomboc-zellerrel-es-boros-kortevel/