Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Halkocsonya recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók:

  • 4 szelet ponty
  • 16 darab pontyfej
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 0,5 fej zeller
  • 1 fej karalábé
  • só
  • halfűszer
  • 1 darab citrom

Elkészítése

Előkészítés:

A halfejeket alaposan megtisztítjuk, a kopoltyúkat és a fogakat eltávolítjuk. A halszeleteket és a fejeket besózzuk, majd halfűszerrel is megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, de egészben hagyjuk.

Főzés:

Egy nagy fazékba tesszük a halfejeket, a zöldségeket, a vöröshagymát és a fokhagymát. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje. Nagyon lassú tűzön, gyöngyözve főzzük 4-5 órán át, időnként megkeverve. Ha szükséges, akkor pótoljuk alatta a vizet.

A halszeleteket külön, egy krumplisütő kosárban főzzük meg: a kosarat az alaplébe lógatjuk kb 15 percre, majd kivesszük a megfőtt haldarabokat.

Szűrés és tálalás:

A levet nagyon finom szűrőn átszűrjük, amelybe konyhai papírtörlőt helyezünk, így a felesleges zsiradékot is felfogja. A leszűrt kocsonyát és a halszeleteket tányérokba adagoljuk. Hideg helyen pihentetjük, amíg teljesen meg nem dermed.

Tálaláskor citromszeletekkel díszítjük.

Tipp:

Ha különlegesebb ízvilágot szeretnénk, a főzés végén kevés fehérbort is adhatunk a léhez. A halkocsonya mellé friss kenyér és egy pohár száraz fehérbor jól illik.

https://receptneked.wps.hu/halak/halkocsonya-2/