Előkészítés:
A halfejeket alaposan megtisztítjuk, a kopoltyúkat és a fogakat eltávolítjuk. A halszeleteket és a fejeket besózzuk, majd halfűszerrel is megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, de egészben hagyjuk.
Főzés:
Egy nagy fazékba tesszük a halfejeket, a zöldségeket, a vöröshagymát és a fokhagymát. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje. Nagyon lassú tűzön, gyöngyözve főzzük 4-5 órán át, időnként megkeverve. Ha szükséges, akkor pótoljuk alatta a vizet.
A halszeleteket külön, egy krumplisütő kosárban főzzük meg: a kosarat az alaplébe lógatjuk kb 15 percre, majd kivesszük a megfőtt haldarabokat.
Szűrés és tálalás:
A levet nagyon finom szűrőn átszűrjük, amelybe konyhai papírtörlőt helyezünk, így a felesleges zsiradékot is felfogja. A leszűrt kocsonyát és a halszeleteket tányérokba adagoljuk. Hideg helyen pihentetjük, amíg teljesen meg nem dermed.
Tálaláskor citromszeletekkel díszítjük.
Tipp:
Ha különlegesebb ízvilágot szeretnénk, a főzés végén kevés fehérbort is adhatunk a léhez. A halkocsonya mellé friss kenyér és egy pohár száraz fehérbor jól illik.