Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Krémsajtos-fűszeres harcsafilé recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Fűszeres harcsafiléhez:

  • 2 darab harcsafilé (kb 25 dkg)
  • 10 dkg mascarpone
  • 1 teáskanál kakukkfű (vagy szárított)
  • 1 kávéskanál hal fűszerkeverék
  • só
  • őrölt színes bors
  • 0,5 citrom leve
  • 270 g leveles tészta
  • 1 tojás

Hagymamártáshoz:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 dl fehérbor
  • 2 dl víz
  • 2 dl tejszín
  • 1 darab zöldségleves kocka
  • só
  • őrölt fehérbors

Elkészítése

Harcsa:

A harcsafilére csepegtessük rá a citromlevet, majd sózzuk, ízlés szerint szórjuk meg a halfűszerkeverékkel és hagyjuk legalább fél órát állni, hogy az ízek kellően átjárják.

A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségű sóval (arra figyeljünk, hogy a halat már besóztuk) őrölt színes borssal és az apróra vágott kakukkfűvel.

Az előnyújtott leveles tésztát csavarjuk ki a papírból, majd vágjuk két egyforma darabra. Ezután helyezzük a tészta alsó felére a befűszerezett harcsaszeletet, majd kenjük rá a fűszeres krémsajt felét. Ezután a tészta szélét kenjük körbe a felvert tojással, hajtsuk rá a szabadon maradt tésztát, majd az ujjunkkal, végül pedig egy villával nyomkodjuk alaposan le, nehogy sütés közben szétnyíljon. Végül kenjük le a felvert tojással, mielőtt betennénk a sütőbe (a másik halszelettel is így járjunk el).

Sütés:

Helyezzük be előmelegített 160 fokos sütőbe, majd kb 30 perc alatt süssük szép pirosra és ropogósra.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd hagymamártással tálaljuk.

Hagymamártás:

A hagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután öntsük fel a borral, majd a levet forraljuk a felére.

Ezután öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a leveskockát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd addig főzzük, hogy éppen csak maradjon alatta lé. Ekkor vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd turmixoljuk össze.

Végül öntsük fel a tejszínnel, majd tegyük vissza a tűzre és állandó kevergetés mellett, sűrítsük be (ízlés szerint az elkészült mártást egy szitán át is szűrhetjük, akkor sokkal selymesebb lesz).

Tálaláskor a leveles tésztában sült harcsafilét a hagymamártással kínáljuk.

Tipp:

A harcsafilé helyett használhatunk más halakat is, például pisztrángot vagy fogast, amelyek szintén jól illenek a fűszeres krémsajthoz. A hagymamártást pikánsabbá tehetjük ha egy kevés mustárt adunk hozzá.

https://receptneked.wps.hu/halak/kremsajtos-fuszeres-harcsafile/