Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Lazac paprikás-mártással és túrós csusza rétessel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Lazachoz

  • 2 darab lazacfilé (kb 25 dkg-os)
  • 0,5 citrom leve
  • só
  • őrölt színes bors
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál olívaolaj

Paprikás-mártáshoz

  • 20 dkg lazac (pl a vékony, hasaalja rész)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 3 evőkanál tejföl
  • só
  • őrölt fehér bors
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál piros arany (csípős)
  • csipet szerecsendió
  • 4 evőkanál víz
  • 2 evőkanál olívaolaj

Túrós csusza réteshez (2 rúdhoz

  • 1 csomag réteslap
  • 15 dkg kocka tészta
  • 30 dkg túró
  • só
  • olaj

Elkészítése

Mindkét lazacfilét ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, facsarjuk rá a citromlevet, majd hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

A vajat és az olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőben és a bőrével lefelé helyezzük bele az előzőleg befűszerezett lazacszeleteket, majd a forró zsiradékkal locsolgatva süssük kb 10 percig.

Ezután helyezzük be előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe és süssük még 15 percig, majd vegyük ki a sütőből és tálalásig tartsuk melegen (a serpenyő nyelét csomagoljuk be alufóliába mielőtt betennénk a sütőbe!!!!).

A lazacot vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.

Az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a felszeletelt paprikát és paradicsomot és pároljuk tovább, majd szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a piros aranyat, keverjük alaposan össze és öntsük fel a vízzel.

Ezután ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, főzzük kb 15 percig, majd adjuk hozzá a feldarabolt lazacot és a tejfölt és főzzük tovább kb 15 percig.

A készre főtt paprikást ezután turmixoljuk le vagy botmixerrel pépesítsük, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy szép selymes legyen a szósz és tálalásig tartsuk melegen.

A tésztát enyhén sós vízbe főzzük ki, majd szűrjük és alaposan csepegtessük le és egy kevés olajon futtassuk meg.

Ezután adjuk hozzá a túrót, ízlés szerint sózzuk és hagyjuk hűlni.

Egy nedves konyharuhára tegyünk rá egy réteslapot, kenjük le olajjal, majd helyezzük rá a következő réteslapot (én 3 réteslapot helyeztem egymásra mielőtt rákanalaztam a túrós csuszát).

Ezután körbe a széleknél hagyjunk el kb 1,5 cm-es csíkot és kanalazzuk rá a túrós csuszát, majd hajtsuk be a széleket és a konyharuha segítségével tekerjük fel a rétest.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg olajjal, helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a rétesrudakat, majd mindegyiket kenjük le vékonyan olajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, süssük szép pirosra, ropogósra (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem).

A sütőből kivéve hagyjuk a rétest a tepsiben hűlni, majd egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.

https://receptneked.wps.hu/halak/lazac-paprikas-martassal-es-turos-csusza-retessel/