Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Ponty jóasszony módra recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1,5 kg hal
  • 1 db sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg gomba
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 0,5 db citrom leve
  • őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése

A halat kifilézzük, a gerincét, fejét, farkát, a karikákra vágott sárgarépát és hagymát kevés sós vízben megfőzzük, hogy egy alaplevet készítsünk. A vaj felével kikenünk egy tűzálló tálat, majd a kiszálkázott halszeleteket belefektetjük. Ráöntjük a bort és egy kevés halcsontlevest, megsózzuk, és a sütőben, alufóliával légmentesen lezárva, 15 percig sütjük.

Közben a gombát (2-3 szemet egészben hagyunk, a többit felszeleteljük) a maradék vajban megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a citromlevet. A tűzről levéve a tejföllel felengedjük, belekeverjük a tojássárgákat és a megvagdalt petrezselyemzöldet. Ezt a keveréket a félig megsült halra öntjük, majd visszatesszük a sütőbe, hogy az egészet jól átsüssük.

A megpárolt, egészben hagyott gombákat a tejfölös mártás öntése előtt kiszedjük, és a végén ezzel, valamint petrezselyemcsokrokkal díszítjük a halat.

https://receptneked.wps.hu/halak/ponty-joasszony-modra/