Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Ruszli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 2,5 kg keszeg
  • 1 kg vöröshagyma
  • fehér mustármag
  • koriandermag
  • szegfűbors
  • fekete bors
  • babérlevél
  • só
  • 0,75 liter ecet (10 %-os)
  • 1,5 liter víz
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítése

Előkészítés:

A megtisztított keszegeket alaposan besózzuk, lefedjük és 3 napig a hűtőben tartjuk. A második napon a vöröshagymát megtisztítjuk, uborkagyalun legyaluljuk, majd besózva 3 órán keresztül pihentetjük. Ezután annyi ecetes vizet öntünk rá, hogy jól ellepje (kellemesen savanykás legyen).

Összeállítás:

A harmadik napon a szikkadt, sós halakat a lecsöpögtetett ecetes hagymával együtt üvegekbe rakjuk. Ehhez egyenes oldalú műanyag flakonból készítünk egy csövet (alját és tetejét levágjuk), amelyet az üvegbe állítunk. A halakat a cső köré rendezzük, hogy szépen mutassanak. A hagymát összekeverjük a fűszerekkel (mustármag, koriander, szegfűbors, fekete bors, babérlevél), majd a csőbe töltjük és óvatosan eltávolítjuk a segédeszközt.

Felöntőlé:

A páchoz vizet, cetet, cukrot és sót forralunk össze. Hozzáadjuk a fűszereket és még kb 5 percig főzzük. Ezután teljesen kihűtjük, majd ráöntjük a halas-hagymás keverékre. Az üveget szorosan lezárjuk.

Érlelés és tálalás:

A lezárt üveget legalább 3 hétre visszatesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Ezután a ruszli fogyasztható, hidegen tálaljuk.

Tipp:

A ruszlit friss, ropogós kenyérrel és egy pohár száraz fehérborral kínáljuk. A felöntőlébe tehetünk kevés csípős paprikát is, ha pikánsabb ízvilágot szeretnénk.

https://receptneked.wps.hu/halak/ruszli/