Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Szürkeharcsa paprikás recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg szürkeharcsa
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 4 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 darab paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • só
  • bors
  • bors
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál finomliszt

Elkészítése

A konyhakészre előkészített harcsát sózzuk le és hagyjuk állni a sóban 1-2 órát.

Ha harcsánk elég nagy méretű, akkor filézzük ki és nyúzzuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra a húst. A kisebb harcsát nem éri meg megnyúzni és kifilézni, ezt vágjuk szélesebb szeletekre.

A szalonnát vágjuk kisebb kockákra és süssük ki a zsírját. Ha megpirultak, akkor vegyük ki a pörcöt a zsírból.

A kisütött zsiradékon dinszteljük meg a megtisztított és felaprított hagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Adjuk a hagymás keverékhez az apróra vágott paprikát és paradicsomot. Öntsük fel vízzel, majd alacsony lángon főzzük kb 1 órán át az alaplevet.

Amikor a hagyma, a paprika és a paradicsom is szétfőtt, akkor elkészült az alaplevünk.

A lisztet keverjük ki a vízzel, adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, majd keverjük simára. Merjünk ki egy keveset a forró léből és keverjük simára a tejfölös habarásban. Folyamatos keverés mellett adjuk a habarást az alapunkhoz. Nem kell, hogy a sűrítés során az alap túl sűrű legyen, mert még a halhús főzése közben is sűrűsödik a mártás.

Tegyük a halhúst a mártásba és 15-20 perc alatt főzzük készre. Kóstoljuk meg és ha kell, akkor még ízesítsük sóval, borssal tálalás előtt.

https://receptneked.wps.hu/halak/szurkeharcsa-paprikas/