Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Tokhal paprikás recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1,5 kg tokhal
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 4 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 darab paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1 csapott evőkanál finomliszt

Elkészítése

A tokhalat nyúzzuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra. A konyhakészre előkészített halat enyhén sózzuk le és hagyjuk állni a sóban 1-2 órát.

A szalonnát vágjuk kisebb kockákra és süssük ki a zsírját. Ha megpirultak, vegyük ki a zsírból.

A kisütött zsiradékon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majd adjuk hozzá a törött paprikát.

Adjuk a hagymás keverékhez az apróra vágott paprikát és paradicsomot. Öntsük fel kb 1,5 liter vízzel, majd alacsony lángon főzzük kb 1 órát az alaplevet. Amikor a hagyma, a paprika és a paradicsom is szétfőtt, kész az alaplevünk.

A lisztet keverjük ki kb 3 evőkanál vízzel, adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, majd keverjük simára. Merjünk ki egy keveset a forró léből és keverjük simára a tejfölös habarásban.

Folyamatos keverés mellett adjuk a habarást az alapunkhoz. Nem kell, hogy a sűrítés során az alap túl sűrű legyen, mert még a halhús főzése közben is sűrűsödik a mártás.

Tegyük a halhúst a mártásba és 15-20 perc alatt főzzük készre a haldarabokat. Kóstoljuk meg és ha kell, akkor még ízesítsük sóval, borssal.

https://receptneked.wps.hu/halak/tokhal-paprikas/