Elkészítése
A fél sertésfejről éles késsel lefejtjük az ehető részeket, az orrától kezdve. Az orrából kivágjuk a porcot, a fülét levágjuk, és a zsíros részeket mellőzve feldaraboljuk, majd alaposan megtisztítjuk, megmossuk. A többi húst is megtisztítjuk, ha szükséges, nyílt láng fölött perzseljük, majd újra megmossuk és feldaraboljuk.
A húsokat egy megfelelő méretű fazékban, hideg vízben feltesszük főni. Annyi vízzel, hogy ellepje a húst, plusz 2-3 dl vizet is adunk hozzá. Amikor felforrt, lehabozzuk, és hozzáadjuk a füstölt húst, valamint a fűszereket, beleértve az őrölt paprikát is. Egy óra főzés után hozzáadjuk az egészben hagyott zöldségeket, beleértve a fokhagymát és a vöröshagymát.
Lassú tűzön, gyöngyözve főzzük, amíg a hús könnyedén le nem válik a csontról. Ha elegendő természetes kollagén van benne, nem szükséges zselatint hozzáadni a kocsonyához. A főzés után a levet leszűrjük, és mind a húst, mind a levet pihenni, hűlni hagyjuk.
A körmöt és a csülköt kicsontozzuk, majd a többi hússal együtt egy megfelelő méretű tepsiben elrendezzük úgy, hogy a lé teljesen ellepje a húst. A leülepedett levet óvatosan rámerjük, ügyelve arra, hogy az alját ne keverjük fel. Hűvös helyen, de nem hűtőben hagyjuk dermedni 10-14 órán át.
Természetesen tányérokba is adagolhatjuk a kocsonyát. Jó étvágyat kívánunk!
